Sepohon Semalu dan wanita

Tuesday, May 26, 2009


Pada suatu hari, Rasulullah S.A.W berjalan-jalan bersama puteri baginda, Saidatina Fatimah r.a. Setibanya mereka berdua di bawah sebatang pohon tamar, Fatimah terpijak pohon semalu,kakinya berdarah lalu mengadu kesakitan. Fatimah mengatakan kepada bapanya apalah gunanya pohon semalu itu berda di situ dengan nada yang sedikit marah. Rasulullah dengan tenang berkata kepada puteri kesayangannya itu bahawasanya pohon semalu itu amat berkait rapat dengan wanita. Fatimah terkejut. Rasulullah menyambung kata-katanya lagi. Para wanita hendaklah mengambil pengajaran daripada pohon semalu ini dari 4 aspek:

Pertama: pohon semalu akan kuncup apabila disentuh.ini boleh diibaratkan bahawa wanita perlu mempunyai perasaan malu (pada tempatnya).

Kedua: semalu mempunyai duri yang tajam untuk mempertahankan dirinya. Oleh itu, wanita perlulah tahu mempertahankan diri dan maruah sebagai seorang wanita muslim.

Ketiga: semalu juga mempunyai akar tunjang yang sangat kuat dan mencengkam bumi. Ini bermakna wanita solehah hendaklah mempunyai keterikatan yang sangat kuat dengan ALLAH S.W.T.

Keempat: semalu akan kuncup dengan sendirinya apabila senja menjelang. Oleh itu, para wanita sekalian, kembalilah ke rumahmu apabila waktu semakin senja.

- nah, satu persoalan yang mesti direnungi para muslimah, siapakah idola antunna semua???angelina jolie??karisma kapoor??............ambillah pengajaran dari semalu walaupun ia hanya sepohon tumbuhan yang kecil.

0 comments:

Post a Comment