mana milikmu???

Tuesday, April 20, 2010

Andaikan 3 individu berbeza meminjam sebiji pinggan daripada kita..selang beberapa tempoh masa, individu pertama memulangkan pinggan tersebut dalam keadaan bersih cantik tanpa sebarang kecacatan..lalu kita pun terus meletakkannya di atas rak pinggan mangkuk seperti keadaan asalnya..

Individu kedua pula memulangkan pinggan tersebut dalam keadaannya yang masih kotor,tidak berbasuh.. Pinggan tersebut akan kita basuh sehingga bersih,kemudian barulah diletakkan di tempat yg sepatutnya..

Individu ketiga pula memulangkan pinggan tersebut dalam keadaan pecah bersepai..hingga tidak boleh dibezakan lagi bentuknya antara pinggan mahupun serpihan kaca..tiada nilainya lagi..kita tiada pilihan selain menghumbankannya ke dlm tong sampah yg hina..

Begitulah jua halnya dgn Allah Taala.. jika kita kembali kepadaNya dlm keadaan bersih,elok tnpa kekotoran dosa,maka Allah akan terus meletakkan kita di tempat yang baik dan tempat yg selayaknya bagi kita..iaitu syurga..

Namun jika kita kembali ke hadratNya dlm keadaan kotor dgn dosa,Allah akan 'basuh' kita sebersih bersihnya dlm api neraka sebelum memasukkan kita ke dlm syurga..

Tetapi jika kita kembali kepadaNya dlm keadaan yg rosak imannya,sehingga x dpt dibezakan antara iman dgn kufur,maka Allah x akan teragak agak utk menghumbankan kita ke dlm neraka jahannam yg hina buat selamanya..ibarat pinggan yg pecah,tiada bernilai lagi...

0 comments:

Post a Comment